torstai 22. lokakuuta 2015

Mo Hayder: Skin

Kustantaja: Bantam Press, 2009
Sarja: Jack Caffery

En sitten malttanut enää odottaa Jack Caffery -sarjan neljättä osaa kirjastosta, vaan hankin sen omaksi. Viidennenkin osan sain jo eilen päätökseen ja kuudes on nyt vuorossa, joten jatkoakin on luvassa. Ensin kuitenkin neljännen osan pariin.

Edelleen Bristolissa asuva Jack Caffery ei inspiroidu tutkimaan puolijulkkiksen katoamista, vaan häntä askarruttaa edelleen edellisen osan tapaus. Lisäksi löytyy naisen ruumis ja tapaus oletetaan itsemurhaksi. Caffery on kuitenkin eri mieltä eikä anna periksi vaan tonkii asiaa syvemmältä. Edellisessä osassa tapaamamme Flea Marley sen sijaan painiskelee oman, yllättävän ongelmansa vuoksi. Jackin ja Flean välillä on myös hieman lisää säpinää, mutta Flean ongelman myötä juttu kuivuu kokoon.

Skinissä jatkuu edellisessä osassa alkaneet juonikuviot. Flean ongelma liittyy edellisen osan tapahtumiin, ja lisäksi viitataan edellisen osan tapaukseen ja mystiseen hahmoon, joka kenties vielä vaanii jossain. Cafferyn veljen katoamista koskeva juoni ei sinänsä etene, vaikka mainintoja siitä on. Tämä juoni on mielestäni vielä auki, vaikka lukija tietääkin enemmän kuin Caffery itse. Lisäksi edellisestä osasta tuttu the Walking Man ilmestyi jälleen ja hänen taustaansa valotettiin hieman.

Skin oli edellisiä osia tylsempi. Loppu oli kuitenkin jännittävä ja viimeiset viitisenkymmentä sivua luin yhdeltä istumalta. Juoni sinänsä oli aika perustrilleritavaraa, tosin aika pelottava ja inhottava kyllä. Syyllinen ei myöskään ollut ennalta-arvattava. Lisäksi kirja saa plussaa, kuten Hayder minulta tavallisestikin, yllättävistä juonenkäänteistä. Niitäkin nimittäin löytyy, vaikkakin tämä kirja, kuten sanottua, olikin paikoitellen tylsä. Erityisesti Flean ongelma ratkesi varsin metkalla tavalla, ja sille tarinalle saammekin varmaan jatkoa seuraavissa osissa. Flean ja Cafferyn välinen suhde ei sen sijaan edennyt mihinkään, saan siis edelleen odottaa mahdollisen romanssin kehittymistä. Viitteitä siihen toki on, jo edellisestä osasta lähtien. Nähtäväksi jää kuinka käy. 

Tuomio: Perusaineksista koottu trilleri, kuten edellinenkin osa, joka ei kuitenkaan yllä läheskään kirjailijan kahden ensimmäisen Jack Caffery -trillerin tasolle. Varsinaisesti huono tämä ei ollut, mutta ei kyllä oikein koukuttanutkaan. Halusin, ja haluan edelleen kuitenkin lukea sarjaa eteenpäin, sillä minua kiinnostaa mitä päähenkilöille tapahtuu.

3+/5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti